نورومارکتینگ در تبلیغات به مدیریت بودجه بازاریابی کمک می کند. بخش قابل توجهی از بودجه و هزینه های هر شرکت به بازاریابی اختصاص یافته و در تبلیغات سرمایهگذاری میشود. برای هر محصول رقبای متعددی وجود دارد. روشهای هوشمندانه ای مثل نورومارکتینگ باعث اطمینان از تأثیرگذاری تبلیغات و بهینه سازی این هزینه ها می شود.
به عنوان مثال وقتی یک خریدار برای اولین بار قصدِ خرید محصولی را دارد، باید بتواند به یکی از برندهای تولیدکنندهی آن محصول اعتماد کند. در نهایت پس از انتخاب، باید به آن محصول وفادار بوده و آن را مجدد انتخاب کند. نورومارکتینگ از تحقیقات انجام شده در حوزهی روانشناسیِ رفتارِ مصرف کننده استفاده می کند. این علم دلایلی که توسط ناخودآگاه فرد، منجر به انتخاب محصول یا خدمتی می شود را مشخص میکند. بنابراین استفاده از نورومارکتینگ در تبلیغات میتواند منجر به بیشتر دیده شدن یک محصول و در نتیجه افزایش فروش آن شود.
مراحل نورومارکتینگ در تبلیغات
یکی از اهداف اصلی شرکتها انتقال ارزشهای اصلی برند و/یا محصول به مخاطبان هدف است. مصرفکنندگان، به صورت روزانه با تبلیغات فراوانی مواجه میشوند و برقراری ارتباط با آنها از طریق تبلیغات کار سادهای نیست. بنابراین با استفاده از نورومارکتینگ در تبلیغات میتوان این مشکل را برطرف نمود. در اقتصاد رفتاری، مشتریان برای انتخاب یک محصول یا خدمت؛ مراحل چهارگانه زیر را طی میکنند:
- قدم اول در انتخاب یک محصول یا خدمات، “توجه کردن” است.
- قدم دوم، درگیر شدن احساسات است. پس از اینکه توجهِ فرد، به کالا یا خدمت مورد نظر جلب شد؛ احساسات فرد درگیر میشود. بر اساس مطالعات، اکثر خریدهای انجام شده به دلیل انگیزه عاطفی و نه استدلالهای منطقی اتفاق میافتد.
- سپس در حین یا بعد از این مرحله، فرایند پردازش شناختی رخ می دهد. این معیار، پیشبینیکنندهی میزان خواست و میل مصرف کننده نسبت به محصول، خدمت یا برند است.
- در نهایت فرد با مراجعه به حافظه خود تصمیم میگیرد که آیا مجدداً کالای مورد نظر را استفاده کند یا خیر.
از ابزار نوروساینس جهت بررسی این چهار مرحله استفاده شده و میتوان دریافت که مخاطبان پس از دیدن تبلیغات محصول به موارد زیر چگونه واکنش نشان خواهند داد:
- رنگ
- شکل
- مدل بسته بندی
- صدای محصول
بنابراین با استفاده از نورومارکتینگ در تبلیغات میتوان تأثیر فروش را پیش بینی کرد. با این روش می توان دقیقاً تشخیص داد که کدام تبلیغات برای مغز به صورت مؤثرتر عمل کرده و کدامیک، جذابیتی برای مغز افراد ندارد. در نهایت با استفاده از نورومارکتینگ در تبلیغات میتوان از سرمایه گذاریهایی که تأثیری در فروش ندارند اجتناب کرد.
نورومارکتینگ در تبلیغات برند بیتس (Beats)
بیتس یکی از بهترین نمونههایی است که از نورومارکتینگ در تبلیغات استفاده کرده است. بیتس یکی از محبوبترین و در عین حال گرانترین برندهای تولیدکننده هدفون و هندزفری در سطح جهان است. سهامدار اصلی این شرکت داکتر دری (DR.Dre) خواننده و آهنگساز مطرح موسیقی رپ و هیپ هاپ است.
بیتس رفتارِ شنوندگان حرفهای موسیقی در ایالات متحده را بررسی کرد. آن ها دریافتند که تعداد زیادی از علاقه مندان به موسیقی رپ و هیپهاپ به بسکتبال و بازیکنان بسکتبال نیز علاقهمند هستند. بنابراین دنبال کردن سبک زندگیِ بسکتبالیستها توسط این علاقهمندان به موسیقی باعث انتخابِ هوشمندانه ای شد: آنها لبران جیمز (LeBron James)، یکی از بزرگترین بسکتبالیستهای جهان را به عنوان سفیر برند بیتس انتخاب کردند. بر اساس این قرارداد لبران جیمز، ملزم به استفاده از هدفونهای بیتس پیش از ورود به استادیوم، در هنگام تمرین و غیره شد. این امر باعث جلب توجه میلیونها عاشق بسکتبال به این برند شد. بیتس پیش از المپیک ۲۰۱۲ لندن؛ تعدادی هدفون را در اختیار لبران جیمز قرار داد تا بین دیگر بازیکنان بسکتبال تیم ملی آمریکا نیز پخش کند. این کار باعث شد تا بیتس بیشتر از همیشه دیده شده و به پرطرفدارترین برند هدفون در دنیا تبدیل شود.
بیتس در کنار استفاده از افراد معروف برای معرفی محصولات خود؛ به روش دیگری نیز از نورومارکتینگ در تبلیغات استفاده کرد. این شرکت به تولید هدفونهایی با طراحی منحصر به فرد و با تعداد محدود (Limited Edition) پرداخت. بیتس با استفاده از پدیده Loss aversion؛ تمایل به خریدِ یک محصول خاص را در افراد برانگیخت. Loss aversion در اقتصاد رفتاری به صورت زیر تعریف میشود:
- از نظر روانی، تحمل ضرر واقعی یا بالقوه برای از دست دادن یک محصول، شدیدتر از لذت بدست آوردن همان محصول با ارزش یکسان است.
به عنوان مثال دردِ از دست دادن 100 هزار تومان پول برای افراد؛ خیلی بیشتر از لذت بدست آوردن همین مقدار پول است. بنابراین بیتس با در نظر گرفتن این پدیده، از طرحِ یک انیمیشن محبوب برای تولید هدفونی با طرح منحصر به فرد استفاده کرد. این کار باعث جلب توجه همزمانِ افراد علاقهمند به آن انیمیشنِ خاص و موسیقی میشد. این افراد حاضر به پرداخت هزینه بالای این محصول، به قیمتِ از دست ندادن آن و متفاوت بودن با سایر افراد بودند. این امر منجر شد محصولات این شرکت بیشتر موردتوجه قرار بگیرد و سرعت فروش افزایش پیدا کند.
ما در ماورانگر با کمک متخصصین و صاحبنظران در حوزه نوروساینس، بازاریابی و مدیریت؛ اطلاعاتِ قابل اطمینانی را در مورد محصول، خدمت یا برندِ مورد نظر به شما میدهیم. ماورانگر با بکارگیری نورومارکتینگ در تبلیغات، روشهای نوین و تأثیرگذاری را برای افزایش آگاهی مصرفکنندگان و وفاداری به محصول ارائه میکند. این روشها منجر به درک رفتار مشتری به شیوه علمی شده که موجب عرضه محصولات و خدماتی با کیفیت بالاتر میگردد.